قبلا در مقاله “تجارت الکترونیک چیست؟” توضیح دادیم که به آن دسته از داد و ستدها اطلاق مىشود که از طریق وسایل الکترونیکی همچون اینترنت، تلفن، تلویزیون و کامپیوتر صورت میگیرند. با در نظر گرفتن سیر صعودی و رشد بی رویه شمار کاربران اینترنت، بسیاری بر این باورند که در آینده ای نزدیک تجارت الکترونیک به اصلی ترین روش به انجام رسیدن داد و ستدهای تجاری بدل میشود. تجارت الکترونیک هم بر روی خریداران تأثیرات فاحشی داشته هم بر روی صاحبان کسب و کار. با ما (اولین دیتا) همراه شوید تا به بررسی موشکافانه مزایای تجارت الکترونیک بپردازیم.
مزایای تجارت الکترونیک
مزایای تجارت الکترونیک برای مشتریان
راحتی بین شما و تمام کالاهای موجود در دنیای اینترنت تنها چند ضربه انگشت، فاصله است. کافی است نام کالای مورد نیاز خود را در موتور جستجوی محبوبتان تایپ کنید تا کم تر از چند ثانیه یک لیست بلند بالا اما مرتب و منظم از گزینه های ممکن در پیش چشمانتان ظاهر شود. صرفه جویی در زمان با وجود تجارت الکترونیک دیگر نیازی نیست ساعت ها رانندگی کنید و به امید یافتن مایحتاج خود کل شهر را زیر و رو کنید. فروشگاه ها تمامی محصولات خود را به صورت آنلاین عرضه می کنند و به جای ویترین ها و سالن های نمایش پر زرق و برق، انبارهای خود را گسترش می دهند.
مزایای تجارت الکترونیک
گزینه های فراوان برای انتخاب کردن بدون آن که نیاز باشد از این فروشگاه به فروشگاه دیگر بروید و ساعت ها وقت و انرژی خود را هدر دهید و در آخر گیج و خسته به خانه باز گردید، می توانید به سادگی محصولات مختلف را با هم مقایسه کنید و به وجه تمایز آن ها پی ببرید. ببینید کدام فروشگاه قیمت های بهتری پیشنهاد می دهد و گزینه های بیشتری برایتان دارد. در فروشگاه های غیرمجازی و حقیقی فضا محدود است ولی در فروشگاه های اینترنتی مشابه خبری از این محدودیت ها نیست و شما به یک انبار کامل دسترسی دارید.
مزایای تجارت الکترونیک
امکان مقایسه آسان به راحتی می توانید محصولات مختلف را در کنار هم قرار داده، باهم مقایسه کنید. زمانی که کالاها به صورت آنلاین ارائه می شوند، تمامی ویژگی ها و خصیصه های خود را در سبد اخلاص گذاشته و تقدیم بازدیدکنندگان می کنند و به صراحت از شما می خواهند تا به مقایسه آن ها با سایر گزینه های موجود بپردازید، برتری خود را به رخ می کشند و به شما گوشزد می کنند که این بهترین گزینه ایست که پیش رویتان است.
مزایای تجارت الکترونیک
دسترسی آسان به نظرات دیگران از آنجاییکه بازار رقابت داغ داغ است، شرکت های آنلاین از شما می خواهند نظر سایر مصرف کنندگان را در خصوص کالای مورد نیاز خود بخوانید. نظرات خوب و بد در سطح اینترنت پخش شده اند و شما می توانید ببینید کدام کالا محبوب تر است و دلایل محبوب یا منفور بودن آن ها چیست.
مزایای تجارت الکترونیک
کارت های تخفیفی و حراجی های اینترنتی تمامی فروشگاه های آنلاین برای جذب شما سر و دست می شکنند و این به معنای کارت های تخفیف و حراجی های بیشتر برای جلب رضایت شماست و تمامی این ها به نفع خریداران تمام می شود. شما می توانید از سایت های بزرگ تر که حکم همان فروشگاه های عمده فروش را دارند، تا ۸۰ درصد تخفیف بگیرید. از رقابت میان آن ها نهایت استفاده را ببرید و کالایتان را به پایین ترین بهای ممکن خریداری نمایید.ادامه…
تجارت الکترونیک بسته به نوع ارایه دهنده خدمت و بستر آن انواع متفاوتی دارد که در زیر به ۴ مورد از انواع مدل های تجارت الکترونیک اشاره کرده ایم:
تجارت الکترونیکی B2B (Business to Business) تجارت الکترونیکی B2C (Business to Consumer) تجارت الکترونیکی C2C (Consumer to Consumer) تجارت الکترونیکی C2B (Consumer to Business)
در ادامه به شرح هر یک از مدل ها می پردازیم:
مدل های تجارت الکترونیک
1. تجارت B2B( بیزنس با بیزنس): در این نوع تجارت آنلاین، یک بیزنس محصولات یا خدمات خود را به بیزنس دیگری میفروشد. معمولا چرخهی فروش در این نوع تجارت گستردهتر بوده اما محصولات ارزش بالاتری دارند و ارتباط بین طرفین ماندگارتر خواهد بود. تقریبا تمامی خرید و فروشهایی که بین دو شرکت صورت میگیرند جزو این دسته محسوب میشوند. این نوع تجارت بیشتر برای شرکتهای تولیدی و عمدهفروشان کاربرد دارد.
B2B eCommerce
2. تجارت B2C (بیزنس به مصرف کننده): این تجارت آنلاین شباهت زیادی با فروشگاههای معمولی دارد که در آنها مشتریان از یک فروشگاه مایحتاج خود را خریداری میکنند. تمامی خرده فروشیهای آنلاین از این نوع تجارت استفاده میکنند. این نوع روابط معمولا راحتتر صورت میگیرند، اما احتمال قطع شدن ارتباط بیزنس با مشتری در آنها زیاد است و معمولا روابط تجاری به این سبک تداوم ندارد. این نوع تجارت آنلاین در چند سال اخیر پیشرفتهای شگفت انگیزی داشته و شامل تمامی وسایلی میشود که روزانه با آنها سر و کار داریم.
B2C eCommerce
3. تجارت C2C (مصرف کننده با مصرف کننده): این نوع تجارت شامل تمامی خرید و فروشهایی میشود که بین دو مصرف کننده صورت میگیرد. معمولا در این نوع روابط تجاری، یک طرف سوم محیطی آنلاین را فراهم میکند تا مردم بتوانند محصولات سالم یا مصرف شدهی خود را برای فروش بگذارند.
C2C eCommerce
4. تجارت C2B (مصرف کننده به بیزنس): همانطور که مشاهده میکنید، این نوع دقیقا برعکس تجارت B2C است. در این روش افراد محصولاتی را برای فروش در فضای مجازی قرار میدهند و شرکتهایی که به دنبال آن محصولات هستند، در نقش خریدار ظاهر میشوند. یک طراح گرافیک را در نظر بگیرید که چندین نوع طرح مختلف را برای فروش میگذارد و یک شرکت میآید و یکی از لوگوهایی که طراحی کرده را از او میخرد.
یکی از بزرگترین فروشگاههای اینترنتی در کشور انگلستان فروشگاه اینترنتی Asos میباشد که به ارائه محصولات مرتبط با زیبایی و مد میپردازد. از امکانات جالب این فروشگاه اینترنتی میتوان به فروش لباسهای دست دوم افراد در این فروشگاه اشاره کرد. به این صورت که هر شخصی میتواند لباس خود را از طریق فروشگاه اینترنتی برای فروش قرار دهد. در ادامه به معرفی این فروشگاه میپردازیم.
فروشگاه اینترنتی asos
معرفی و تاریخچه فروشگاه اینترنتی مد و فشن Asos فروشگاه آنلاین با نام Asos متعلق به کشور انگلستان میباشد. دفتر مرکزی فروشگاه ASOS در لندن واقع شده و در واقع دفتر انگلستان آنها اولین دفتری بود که در سال ۲۰۰۰ توسط Brian McBride و Nick Beighton افتتاح شد تا شروع یک تجارت بزرگ و موفق باشد. در حال حاضر این فروشگاه دفاتر و انبارهای متعددی در استرالیا، ایالات متحده، فرانسه، آلمان، اسپانیا، روسیه، ایتالیا و چین دارد و بیش از ۳۰۰۰ نفر به صورت مستقیم برای این کمپنی کار میکنند.
فروشگاه اینترنتی asos
هدف از این طراحی فروشگاه اینترنتی در درجه اول جوانان بودهاند و تا الان نیز به موضوع جوانان میپردازد. ASOS بیش از ۸۵۰ برند و همچنین لباس و لوازم جانبی را به فروش می رساند. درآمد سالانه این فروشگاه اینترنتی در سال ۲۰۱۷ مبلغ ۱٫۹ میلیارد یورو بوده است. فروشگاه اینترنتی Asosدر زمینه مد و فروش محصولات پوشاک, لوازم جانبی و لوازم آرایشی از معروفترین برندهای دنیا و معرفی جدیدترین محصولات روز دنیا که از نظر سطح قیمت در رده متوسط قرار دارند فعالیت دارد. تقریبا میتوان گفت مشابه وب سایت فروش اینترنتی Aliexperss واقع در کشور چین است. در ابتدا وب سایت این فروشگاه تحت عنوان www.asseenonscreen.com ثبت شد که بعدها با اختصار سازی کلمه AsSeenOnScreen به asos آدرس وب سایت به www.asos.com تغییر نام داد. لوگوی آن نیز بعد از این تغییر نام، در سال ۲۰۰۸ توسط Ben Lewin طراحی شد.
فروشگاه اینترنتی asos
دلایل موفقیت فروشگاه بزرگ اینترنتی Asos این فروشگاه به صورت تخصصی یک فروشگاه همه چیز تمام است و به همین دلیل با سیستم جست وجوی قوی خود توانسته بسیار موفق باشد. از دلایل موفقیت آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
طراحی سایت و نحوه جستجو و سفارشدهی فروشگاه ASOS کالاهای خود را در دو دستهبندی اصلی MEN برای مردان و WOMEN برای بانوان عرضه میکند که این دو دستهبندی از بالای صفحه اصلی وبسایت فروشگاه در دسترس هستند. زیرمجموعههای هر دستهبندی مثل Boots، Bags، Sunglasses و غیره نیز به راحتی قابل دستیابیاند. بنابراین دستهبندی منسجمی دارد. همچنین میتوانید با اعمال فیلترهای گوناگون مثل سایز، رنگ، قیمت و برند به گزینههای محدودتری دست پیدا کنید که در نوع خود جالب و کاربردی است. نحوه خرید از آن هم بسیار ساده طراحی شده است و تنها با ایجاد یک اکانت براحتی در این سایت میتوانید محصولات مورد نظر خود را به سبد خرید اضافه نموده و یک خرید لذت بخش داشته باشید.
فروشگاه اینترنتی asos
گزینههای تحویل کالا در ASOS در ASOS مشتری برای تحویل کالای خود با توجه به محل زندگی انتخابهای مختلفی دارد.
بازگرداندن کالای خریداری شده برای بازگرداندن کالای خریداری شده از ASOS ، طبق اطلاعات وبسایت این فروشگاه میتوانید از طریق دفاتر پست محلی اقدام کرد. این یعنی خدمات مشتریان فوقالعاده خوب!
دیجیتال مارکتینگ ASOSاز سال ۲۰۰۹ بطور جدی به بحث بازاریابی و مارکتینگ و بخصوص دیجیتال مارکتینگ پرداخته است. فیس بوک، اینستاگرام، ایمیل مارکتینگ و تبلیغات در توئیتر از بخش هایی است که این فروشگاه اینترنتی بزرگ برای ایجاد کمپیان استفاده میکند.
داشتن یک استارتاپ برای مردم یک رویا است که به واقعیت تبدیل شدن آن به یک طرح و برنامه دقیق کار چندان سختی نیست. شما به طرحی نیاز دارید تا دربردارنده مسیر راه، اهداف و پیش بینی مشکلات احتمالی باشد.
داشتن استادان و تکنسین های ماهر در زمینه شروع استارتاپ
داشتن مهارت های فنی مرتبط با ایده و داشتن دانش مدیریت، امور مالی، سوابق تجزیه و تحلیل بازار
داشتن آمادگی روحی و شخصیتی و همچنین داشتن خصیصه فداکاری برای رسیدن به هدف خود
استارتاپ
اولین قدم که بیشتر اوقات نادیده گرفته می شود، این است که از خود بپرسید چرا می خواهید یک استارتاپ راه اندازی کنید؟ در واقع باید دلایل آن را برای خود آنالیز و بررسی کنید. همچنین باید میزان وقت آزاد خود را طی روز بسنجید. استانداردهای زندگی خود را بهبود بخشیده و تمامی مشکلات و خستگی های ناشی از کار را در نظر آورید. بازار خرید و میزان تقاضاهای مشتریان نیز در یک سمت قرار می گیرد، که باید به دقت بررسی شوند.
استارتاپ
چگونه استارتاپ خود را آغاز کنیم؟
در زمان آینده و پیش روی زمان حال زندگی کنید.
از خودتان بپرسید دنیا هم اکنون چه چیزی را کم دارد؟
آن روی کاغذ بنویسید و با ایده های بیشتر شاخ و برگ بدهید.
یک طرح اولیه از آن تهیه کنید.
طرح اولیه خود را به ۱۰۰ نفر معرفی کنید.
ایده تان را همگانی کنید، اجازه دهید همه بدانند چه چیزی ساخته اید.
همزمان به دنبال تامین منابع مالی و ساخت نسخه فیزیکی ایده تان باشید.
شرکت خود را ثبت دفتری کنید تا در حقتان ظلم نشود.
یک شریک کاری و تجاری جهت ایجاد شرکت پیدا کنید.
طرح اولیه را آنقدر بازنویسی کنید تا به یک طرح مناسب تبدیل شود.
به دنبال کاربران باشید تا آنها نیز شما را دنبال کنند (باید شما را دنبال کنند)
به دنبال ۱۰۰۰ کاربر باشید
هر هفته ۵ درصد به آنها اضافه کنید
برای ۴ سال دیگر به رشد ادامه دهید و در نهایت می توانید حتی به ۲۵ میلیون کاربر برسید.
استارتاپ
اینجا نقطه موفقیت شماست. داشتن یک کسب و کار موفق و سود ده کار آسانی نیست اما مطمئنا با یک تیم قوی و منسجم و به همراه برنامه ای دقیق، قابل دستیابی است.
با گسترش اینترنت و افزایش سطح سواد در جامعه خیلی از ما به فکر ایجاد یک کسب و کار اینترنتی هستیم تا بتوانیم با کمترین هزینه بیشترین سود را داشته باشیم. اما برای شروع این مسیر به ظاهرساده، تعدادی پیش نیاز لازم داریم. ما موارد لازم را برای شما جمع آوری کرده ایم.
کسب و کار اینترنتی
شناسایی نیاز و دغدغه مردم جامعه در بسیاری از موارد خیلی از ما به دنبال راه اندازی یک کار ساده و بی دغدغه هستیم ولی سوال اصلی اینجاست چقدر این کار بی دغدغه قادر به حل مشکلات مردم است و نیازهای آن ها را برطرف می کند؟ این مشکلات با توجه به شرایط اقلیمی ، آداب و رسوم و … در کشورهای مختلف متفاوت است. به عنوان مثال در کشور عربستان یکی از بزرگترین دغدغه ها برای خانم ها، خرید اقلام و وسایل منزل بدون بیرون رفتن است. بنابراین راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی در این حوزه با تمام سختی هایی که دارد، می تواند بسیار موفق باشد.
کسب و کار اینترنتی
آیا اصلا دغدغه های موجود قابلیت تبدیل شدن به یک کسب و کار اینترنتی را دارند؟ در بسیاری از موارد ایده مطرح شده قابلیت تبدیل به یک کسب و کار اینترنتی را ندارد. به عنوان مثال پخش سبزی آنلاین در کشور پاکستان. سوال اینجاست که چه لزومی دارد در کشوری که همه گوشتخوار هستند سبزی فروخت؟ !!! اگرچه اینترنت بستری بسیار قوی و مناسب برای رونق کسب و کار هایی هست که تا به حال به صورت سنتی رواج داشته اند ولی همیشه خلاقیت به تنهایی کار ساز نبوده و باید قبل از راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی تمام جوانب کار را سنجید.
کسب و کار اینترنتی
برقراری ارتباط با مشتری یادمان باشد مشتری همیشه از دوست خود خرید میکند. پس به جای فریاد زدن در اتاق بسته باید به فکر جذب دوست و همراه برای کسب و کار خود باشیم. پیدایش شبکه های اجتماعی کمک بسیار زیادی به کسب وکارهای مختلف در جهت برقراری ارتباط با مردم و معرفی کسب و کار به آنها کرده است که در مقالات بعدی راجع به آن صحبت خواهیم کرد. یک کسب و کار اینترنتی نوپا در اوایل بیشتر از هر چیز دیگری به جذب دوست و همراه نیاز دارد تا مشتری. چه بسا وجود داشته اند کسب وکار هایی نوپا که به علت انزوا از دور رقابت خارج شده اند.
کسب و کار اینترنتی
پیدا کردن یک روش حمل و نقل مناسب بیش از چهل درصد از درآمد یک شرکت معمولا برای حمل و نقل و رساندن محصول به دست مشتری می باشد. حال اگر کسب و کار اینترنتی شما یک خدمات مجازی مثل کتاب الکترونیک یا چیزی شبیه به آن ارائه می دهد پس خوش به حالتان، چون اینترنت هزینه حمل و نقل را برای شما به صفررسانده است. اما اگر محصول شما باید در اسرع وقت به دست مشتری برسد، بهتر است بر روی روش حمل و نقل آن تمرکز کنید. حمل و نقل می تواند به شرکت های لجستیکی طرف سوم واگذار شود یا اینکه به صورت بومی توسط خود سازمان انجام شود.
کسب و کار اینترنتی
مشخص کردن نحوه درآمد زایی یک کسب و کار اینترنتی موفق معمولا فرمول متفاوتی از دیگران را برای درامد زایی کسب وکار خود در نظر می گیرد. به عنوان مثال یک فروشگاه اینترنتی کتاب را در نظر بگیرید که کتاب الکترونیکی خود را به صورت صفحه ای در اختیار کاربران قرار میدهد تا اینکه همه کتاب با هزینه چندین برابر را. یا یک تولیدی لامپ که به جای صرفا فروش لامپ، روشنایی را به عنوان یک خدمت در اختیار جامعه هددف خود میگذارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت بزرگترین تفاوت در نحوه درامد زایی و فرمول آن بین کسب و کارهای اینترنتی مختلف است.
مایکروسافټ یو نړیوال ټیکنالوژي شرکت دی چې مرکز یې په واشنګټن DC کې دی. د دې شرکت د فعالیت ساحه د مختلف کمپیوټر لوازمو تولید جواز ورکول او پلور دی. دې شرکت د وینډوز سیسټم عاملونه او سافټویر محصولاتو لکه Office په پلورلو سره د نړۍ شهرت ترلاسه کړ. د سطح لپټاپونه، ټابلیټونه او ایکس باکس کنسولونه د دې شرکت نور محصولات دي. په لاندې کې موږ به د مایکروسافټ تاریخ د هغې محصولاتو او د دې اوسني وضعیت په اړه بحث وکړو.
Etsy یک شرکت آمریکایی با مدل تجارت الکترونیکیمارکت پِلیس(Marketplace)، سبکی منحصربهفرد در بین فروشگاههای اینترنتی ایجاد کرده است. فروشگاه Etsy به عنوان یک کسب و کار اینترنتی برای خرید اجناس خانگی، پوشاک، آثار هنری، صنایع دستی و جواهرات دستساز شهرت دارد. بسیاری از فروشندگان این سیستم را به جهت شباهت روند کار با فروشگاه اینترنتی eBay مقایسه میکنند.
فروشگاه اینترنتی اتسی
معرفی و تاریخچه فروشگاه اینترنتی Etsy Etsy یک بازار اینترنتی جهانی است که تقریبا هرچیزی که شما فکرش را بکنید، بصورت اینترنتی میفروشد! خود اِتسی نیز به این امر واقف است و به همین خاطر در صفحهی اول وبسایت جملهای درج شده که در یک جمله تمام فلسفه وجودی این فروشگاه آنلاین را تعریف میکند: “چیزهایی را کشف کنید که در هیچ جای دیگر نخواهید یافت!”
فروشگاه اینترنتی اتسی
این فروشگاه ابتدا بصورت فیزیکی و با هدف ارائه و فروش محصولات دستساز و خانگی در سال ۲۰۰۵ شروع به کار کرد. دفتر آن در شهر بروکلین نیویورک واقع شده است. با اینکه این فروشگاه عمر زیادی ندارد اما توانسته است در این ۱۲ سال موفقیتهای بزرگی کسب کند و در کنار سایت های بزرگ دیگری چون آمازون و ای بی، با ۵۰ میلیون کاربر، ۱٫۵ میلیون فروشنده و ۲۰ میلیون خریدار به یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین فروشگاههای جهان تبدیل شود. Etsy در نگاه اول، یک فروشگاه آنلاین مثل میلیونها فروشگاه آنلاین دیگر به نظر میرسد، اما این فروشگاه، ویژگیهای دارد که آن را از فروشگاههای دیگر متمایز کند. تفاوت عمدهی اِتسی با آمازون و eBay بیشتر در این است که برخلاف این دو فروشگاه که تمایل به خرید دیگر محصولات دارند، Etsy علاقهمند به فروش محصولات صنایع دستی است.
فروشگاه اینترنتی اتسی
روش کار Etsy به چه صورت است؟ Etsy ، پلی است بین خردهفروشها و خریداران. تصور کنید که یک خانم خانهدار، که در اوقات فراغت خود کاردستی درست میکند، بتواند بدون اینکه از منزل خارج شود، هنر دست خود را به خریداری در هزاران کیلومتر دورتر بفروشد و وجه خرید را مستقیما در حساب بانکی خود دریافت کند. Etsy، این کار را به زیبایی انجام می دهد، این فروشگاه فروشندگان و خریدارانی در ۱۵۰ کشور جهان دارد. یکی از منحصربفردترین ویژگیهای این Marketplace این است که خریداران و فروشندگان آثار هنری و صنایع دستی با یکدیگر آشنا شوند. به این معنی که در بسیاری از موارد، برای کالاهای موجود در فروشگاه که دستساز هستند، امکان مشاهده سازنده، سایر محصولاتش، تماس و طرح سوالات و بالاخره بخشی اختصاصی برای ثبت سفارشهای بخصوص در اختیار شما قرار دارد.
فروشگاه اینترنتی اتسی
یک بخش از وبسایت برای کالاهای عتیقه(Vintage) اختصاص داده شده است. تمام کالاهای عرضه شده در آن شناسنامهدار و اصیل هستند. یکی از معیارهای انتخاب آن اجناس قدیمی و عتیقه، حداقل ۲۰ سال باید عمر داشته باشند. این فروشگاه امکان قراردادن ۵ تصویر برای هر کالا را بصورت رایگان فراهم کرده و تنها ۳٫۵ درصد از قیمت محصولات فروخته شده را بعنوان درآمد دریافت میکند. این سایت سیاست کلیای در قبال ارسال کالا ها به نقاط مختلف دنیا ندارد و این موضوع بستگی زیادی به فروشنده دارد. برای مطمئن شدن از روش ارسال و زمانی ارسال کالای خود بهتر است که با فروشنده مکاتبه کنید.
فروشگاه اینترنتی اتسی
دلایل موفقیت فروشگاه اینترنتی اِتسی فروشگاه Etsy از ابتدا با روشی متفاوت پا به میدان رقابت در تجارت الکترونیک گذاشت. به همین دلیل هم با طول عمر نسبتا کمی که داشته، یکی از موفقترین سایتهای تجارت الکترونیک لقب گرفته است. از دیگر دلایل موفقیت Etsy میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فروشگاه اینترنتی اتسی
عرضه محصولاتی که خوب و مفید هستند. ضمن اینکه در عین قیمت کم هرگز دربازار یافت نمیشوند
اهمیت به موضوع ux خوب برای سایت؛ یعنی کاربری ساده و حرفهای
امکان انتخاب روش پرداختی شامل پرداخت از طریق PayPall، کارت اعتباری، کارتهای هدیه Etsy و Apple Pay است.
امکان ایجاد فروشگاه اختصاصیِ اینترنتی برای هر فروشنده
دستهبندی موضوعی خوب برای جستجوی اقلام موردنیاز
دریافت هزینهی منطقی برای فروش محصولات از طریق سایت
امکان قرار دادن نظرات و انتقادات و به عبارت دیگر بازخورد(Feedback) از طرف خریداران که نشان دهنده صحت عملکرد فروشنده است