توییتر (twitter) میزان استفاده از توییتر نیز در طی سال های اخیر روند صعودی داشته است که سرعت آن در مقایسه با اینستاگرام بیشتر است. تعداد کل کاربران توییتر (طبق گزارش های توئیتر) در افغانستان حدود 205.5 هزار نفر می باشند. زنان 26 درصد و مردان 74 درصد آنان را شامل میشوندکه محبوب ترین صفحات توییترافغانستان در سال 2021 مربوط به صفحات زیر میباشد: 1: ارگ ریاست جمهوری (arg_afg@) 2: اشرف غنی احمدزی (ashrafghani@) 3: طلوع نیوز(TOLOnews@) 4: راشدخان (rashidkhan_19@) 5: داکتر عبدالله عبدالله (DrabdullahCE@) 6: امرالله صالح (amrullahsaleh2@)
توییتر
واتس آپ (WhatsApp) این اپ به عنوان یکی از اولین اپلیکیشنهای موبایل برای ارسال پیام، کار خود را در سال 2009 شروع کرد و به مدت کمی، طرفداران خود را در بازار اپهای اینترنتی در افغانستان یافت. امکاناتی همچون ارسال عکس، موسیقی، ویدیو و پیامهای متنی از مهمترین ویژگیهای واتس اپ به حساب میآید.این اپلیکیشن یکی ازامن ترین اپلیکیشن هایی به شمار می رود که از جایگاه محبوبی بین مردم افغانستان برخورداراست.
واتساپ
تلگرام (Telegram) عمر تلگرام در افغانستان کوتاه بوده اما میزان تاثیر گذاری آن بزرگ است. این اپ دراین سال ها میان شهروندان افغانستان محبوبیت جدی یافته است. سرعت بالای آن در انتقال فایل ها و تصاویر و امنیت بالای آن، میزان استفاده از تلگرام را در افغانستان افزایش داده است. اکثر شخصیتهای مطرح سیاسی و فرهنگی و در عین حال شرکتهای بزرگ و کوچک و خبرگزاریها از تلگرام برای پیامرسانی خود استفاده میکنند. تلگرام قادر است در کنار پیامهای متنی، تصویر، ویدیو و هر فایلی که فکرش را کنید ارسال و دریافت کند.
تلگرام
اسکایپ (Skype) اسکایپ اولین برنامه اینترنتی بود که برای ایجاد ارتباطات وارد افغانستان شد. در آن زمان اینترنت به جز از اینترنت کلپها در جای دیگر یافت نمیشد. شبکههای مخابراتی افغانستان، خدمات اینترنتی اندکی ارائه میکردند. شهروندان افغانستان اکثراً با استفاده از اینترنت کلپها برای دوستان و اعضای خانواده خود در خارج از افغانستان از طریق اسکایپ تماس برقرار میکردند. درست است که اسکایپ یکی از اولین برنامههای تماس اینترنتی راحت و ارزان در سراسر دنیا است، اما محبوبیتش با فعالیت واتسآپ، تلگرام و پیام رسان فیسبوک روز به روز کمتر شده است.
پیش از اپلیکیشنهای پیامرسان اینترنتی، تماسهای تلفنی روش اصلی برای ایجاد ارتباطات میان شهروندان افغانستان به شمار میرفت. رسانهها و شبکههای اجتماعی در حال حاضر در حال رشد و گسترش عجیبی هستند که هر فردی را که با اینترنت سر و کار دارد را به سمت خود جلب میکنند.
اپلیکیشن
بیشترین تماسهای تلفنی بین تاجران، سیاست مداران، شهروندان عادی در داخل و خارج از افغانستان صورت میگرفت. ورود موبایلهای هوشمند، توسعه اپهای اینترنتی و رشد اینترنت در افغانستان باعث شد که اپهای اینترنتی جای تماسهای تلفنی را در افغانستان به صورت چشمگیری بگیرد؛ کاری که به گفته خیلی از شهروندان برای آنان اقتصادی تر تمام میشود. در این مقاله ازاولین دیتا قصد داریم تا شما را با یکتعداد از اپلیکیشن های محبوب در بین مردم افغانستان آشنا بسازیم. پس با ما همراه باشید.
اپلیکیشن
فیسبوک (facebook) در میان شبکههای اجتماعی مورد استفاده در افغانستان، فیسبوک محبوبترین و پرکاربردترین است. در سالهای اخیر و با ظهور شبکههای دیگر، مقبولیت فیسبوک دچار نوسان شده است که در کل شاهد کاهش محبوبیت آن هستیم، اما همچنان جایگاه خود را به عنوان محبوبترین شبکه حفظ کرده است. محبوبیت فیسبوک به گونهای است که در میان توده مردم به مهمترین ابزار برای دریافت اخبار سریع و بهروز تبدیل شده است. اما گسترش استفاده از شبکههای دیگر در سالهای اخیر جایگاه استفاده از فیسبوک را کمی دچار نوسان کردهاست. دراین اواخر، رسانه هایی غیر از فیسبوک رو به رشد بودند.
فیسبوک
اینستاگرام (Instagram) تعداد کل کاربران اینستاگرام (طبق گزارش های اینستاگرام) در افغانستان حدود 502هزار نفر می باشند که در مقایسه با فیسبوک رقم بسیار پایینی است. زنان 20 درصد و مردان 80 درصد از کاربران را تشکیل میدهند. از سال 2017 تا سال 2020 مقبولیت اینستاگرام در کشور افغانستان، رشد تقریبا 7 درصدی داشته است. این رشد از اواخر سال 2019 شدت بیشتری یافته است. میزان استفاده از اینستاگرام در افغانستان بواسطه هزینهبر بودن آن افت چشمگیری داشتهاست. در مقابل فیسبوک و توییتر مورد استفاده قرار گرفتهاند.ادامه…
فناوری به سرعت در حال حرکت است.هوش مصنوعی چندین دهه است که یک مفهوم جذاب از داستانهای علمی تخیلی بوده است، اما بسیاری از محققان این مفهوم را به واقعیت نزدیک کردهاند. با پیشرفت تکنالوژی، میتوان انتظار داشت که هوش مصنوعی روز به روز بر زندگی روزمره ما تاثیر بگذارد. در این مقاله ما 6 تاثیری را که هوش مصنوعی ممکن است بر آینده ما بگذارد بررسی میکنیم.
هوش مصنوعی
موترهای خودران موترخودران که همچنین با نام موتررباتیک و به طور غیر رسمی با نامهای موتر بیراننده نیز شناخته میشود، نوعی وسیله نقلیه خودکار است که میتواند با قابلیتهای یک موترمعمولی، انسانها را حمل و نقل کند. مانند همهی وسایل نقیلهی خودکار، یک موترخودران قادر است با احساسکردن محیط اطراف، حرکت کند. انسان ممکن است مقصدی را برای خود برگزیند، اما لازم نیست برای حرکت به سمت مقصد، کار مکانیکی بر روی موتر انجام دهد. با وجود این پیشرفتهای هیجان انگیز، این تکنالوژی هنوز کامل نشده است و مدت زیادی طول میکشد تا این تکنالوژی در دسترس عموم مردم قرار گیرد.
موترهای خودران
فناوری سایبورگ واژهی “سایبورگ”(Cyborg) مخفف کلمات سایبرنتیک و ارگانیسم است. سایبرنتیک علم ارتباط ماشین با انسان است. سایبورگ یک موجود با هر دو اجزای ارگانیک و مکانیکی است. شروع خلقت سایبورگ زمانی آغاز شد که تعامل انسان و کامپیوتر پدید آمد. دانشمندان معتقدند در شرایط زیستی آینده نزدیک، ما باید تواناییهای بشری خود را با افزودن قطعات کامپیوتر و لوازم ذخیره سازبه بدنهایمان بالاتر ببریم تا بتوانیم در شرایط دشواری که خودمان به وجود آوردهایم به حیات ادامه بدهیم. یکی از مواردی که ما انسانها را منحصر به فرد میکند بدن و مغز ما است. نسل پنجم کامپیوتر به کامپیوترها اطلاق میشود که هوش مصنوعی را به کار میگیرند. اینها قادر به درک زبانهای طبیعی و تشخیص مطالب و نوشتاری هستند و میتوانند به ما در تصمیم گیریهای پیچیده کمک کنند. محققان فکر میکنند که در آینده ما قادر خواهیم بود با استفاده از کامپیوترها، بسیاری از تواناییهای طبیعی خود را تقویت کنیم.
فناوری سایبورگ
انجام شغلهای خطرناک امروزه رباتها کارهای بسیار سخت و خطرناکی را انجام میدهند. محققان معتقدند که فهرست بزرگی از کارهای خطرناک وجود دارند که اگرچه انسان قادر به انجام آنها نیستند، اما نسل جدید رباتها در نقش یک ابر قهرمان ظاهر میشوند و به راحتی از عهده انجامشان برمیآیند. برای نمونه، میتوان به حضور آنها در عملیات آتشنشانی و تلاش برای خاموش کردن آتشسوزیها در جنگل و خنثی کردن بمب اشاره کرد.در حال حاضر رباتها برخی از خطرناکترین کارهای دنیا را انجام میدهند. شغل جوشکاری به تولید مواد سمی، گرمای شدید و سر و صدا شناخته شده است، رباتها در بسیاری از موارد میتوانند به افراد در این شغل کمک کنند.
fire fighting robot
ربات دوست شما دانشمندان و متخصصان رباتیک مدعی شدند به زودی یک ربات مفهوم فلسفی عشق و علاقه را درک خواهد کرد. این ربات ایدهها و شخصیتها را با ایجاد یک پایگاه داده به صورت خاطرات، باورها و افکار طبقهبندی میکند. همچنین میتواند با دریافت اطلاعات مضاعف از رسانههای اجتماعی اظهار نظر و مانند یک شخصیت زنده در مکالمات شرکت کند. این ربات میتواند احساسات انسانی را بخواند و درک کند.
robot
مراقبت از سالمندان دانشمندان ژاپنی موفق به طراحی رباتی شدهاند که میتواند بسیاری از خدمات پرستاری مورد نیاز بیماران و افراد کم توان به ویژه سالمندان را انجام دهد. این ربات به کمک بازوهای مکانیکی افراد را از روی تختخواب یا صندلی بلند میکند. جالب است بدانید در این ربات حسگرهایی جاسازی شده که میتواند با استفاده از آنها وزن فرد را تشخیص دهد و بر این اساس از مقدار نیروی مناسبی برای بلند کردن این فرد استفاده کند. این ربات به واحدهای فعال کنندهای مجهز شده است که به ربات این امکان را میدهد بتواند به راحتی و با دقت بالایی مفاصل را حرکت دهد. این ویژگی موجب تسریع فعالیتهای ربات میشود. خانههای سالمندان در اروپا نیز تصمیم دارند برای مراقبت از افراد رباتها را به کار گیرند تا این رباتها در خانه تردد کنند و با ساکنان آن صحبت کنند. محققان امیدوارند رباتها به تدریج بتوانند روزی نبض بیماران را بگیرند و نشانههای بیماری را رصد و به کارمندان اطلاع دهند.
مراقبت افراد توسط ربات
تغییرات اقلیمی حل کردن تغییرات آب و هوایی ممکن است یک کار بسیار سخت برای یک ربات باشد، اما به گفته “استوارت راسل” (Stuart Russell)، ماشینها میتوانند توانایی بسیار بالاتری نسبت به انسان در ذخیره دادهها داشته باشند. با استفاده از دادههای بزرگ، هوش مصنوعی در آینده میتواند روند مشکلات را شناسایی کند و از آن اطلاعات استفاده کند تا راه حلهایی برای بزرگترین مشکلات جهان مطرح کند.
مارکت پِلِیس به انگلیسی: Marketplace آنلاین، یک وبسایت و یا اپلیکیشن یکپارچه است که خرید از چندین فروشگاه مختلف را امکان پذیر می کند. ادمین یا همان مدیرمارکت پلیس، خود هیچ جنسی برای فروش ندارد بلکه کسب و کار او این است که محصولات فروشگاه های دیگر را در سایت و اپلیکیشن خود به فروش می رساند و معامله بین خریداران و فروشندگان را تسهیل بخشد. برای آشنایی با انواع مارکت پلیس با اولین دیتا همراه شوید…
مارکت پلیس
مارکت پلیس مدل عمودی
در این مدل نوع فروشگاه های اینترنتی که کار می کنند، همه ی اجناس شان به یک گروه یا دسته مرتبط تعلق دارد. برای مثال همه مربوط به جواهرات و یا لوازم آرایشی و یا پوشاک هستند که این مدل مارکت پلیس اصالت اجناس آن ها را تضمین می کند.
مارکت پلیس عمودی
مارکت پلیس مدل افقی
این نوع از مارکت پلیس کاملا با مدل عمودی متمایز است. یعنی انواع مختلفی از محصولات را به فروش می رسانند که در نهایت هدف مشترکی را دنبال می کنند. در واقع محصولات متنوعی را عرضه می کنند با این هدف که خریداران به جای سر زدن به چندین خرده فروشی به یک بازارچه اینترنتی مراجعه نمایند.
مارکت پلیس افقی
مارکت پلیس مدل جهانی
مارکت پلیسی که با مدل جهانی کار می کند در عمل هر چیزی را که فکرش را بکنید به هر کسی می فروشد. این نوع از محبوبیت خوبی بین عموم مدیران کسب و کار اینترنتی برخوردار است. یک نمونهی خوب و موفق از چنین مارکت پلیسی eBay است.
مارکت پلیس جهانی
نوعی دیگر از مارکت پلیس که در جهان رواج دارد، مارکت پلیس هایبریدی یا ترکیبی است. شرکت آمازون و والمارت نمونه موفق این نوع مارکت پلیس هستند. در این نوع فروشگاه محصولات خود را در کنار محصولات سایر فروشنده ها عرضه می کند.
در حال حاضر، اوسط سرعت اینترنت 4G حدود ۴۵ مگابایت بر ثانیه است اما شرکتها همچنان امیدوارند که سرعت ۱ گیگابایت بر ثانیه را عملی کنند. طبق بررسی های صورت گرفته دردنیای واقعی، میتوانیم از اینترنت 5G انتظار ارائهی ۱۰ یا ۲۰ برابر سرعت بیشتر را داشته باشیم. این سرعت مربوط به شبکههای 5G است که در کنار شبکههای 4G فعلی ساخته و عملیاتی خواهد شد. شبکههای 5G تکی که از فرکانسهای بسیار بالا بهره میبرند، بهراحتی میتوانند سرعت بالای یک گیگابایت بر ثانیه را عملی کنند. البته این شبکهها حداقل چند سال دیگر ارائه میشوند.
سرعت اینترنت 5G
نیاز بشر به فناوری 5G
روزبه روزبه آمارکاربران ابزارهایی مانند ساعتهای هوشمند، گوشیهای هوشمند و تبلتها افزوده میشود و به همین خاطر حجم استفاده از اینترنت موبایل به صورت فزایندهای رو به افزایش است که بخش زیادی از آن به استریم ویدیو و موسیقی برمیگردد. شبکههای ارتباطی فعلی در حال اشباع شدن هستند و مثلا وقتی هزاران نفر در یک مکان محدود میخواهند از اینترنت موبایل بهره ببرند، شبکه مذکور به مشکل برمیخورد. فناوری 5G به راحتی میتواند بهصورت همزمان به هزاران ابزار موجود در یک منطقهی محدود خدمات دهد که این مزیت در موارد مختلف تا حد زیادی مثمر ثمر خواهد بود.
فناوری 5G
فناوری 5G چه زمانی ارائه خواهد شد؟
بسیاری از کشورها بعد ازسال ۲۰۲۰ خدماتی مبتنی بر این فناوری را ارائه میدهند اما در این میان میتوانیم به شرکت مخابراتی قطری «اوریدو» (Ooredoo) اشاره کنیم که بهصورت محدود این فناوری را عملیاتی کرده است. سه اپراتور بزرگ کره جنوبی هم قراربود در سال ۲۰۱۹ این فناوری را ارائه دهند و شرکتهای چینی هم در تلاش هستند سرویسهای خود را عملیاتی کنند.
فناوری 5G
زمانی که در بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ فاز ابتدایی فناوری 4G عملیاتی شد، قبل از گسترده شدن این فناوری، گوشیهای هوشمند زیادی عرضه شدند که با این فناوری سازگار بودند اما کاربران آنها در بسیاری از مکانها نمیتوانستند از این اینترنت بهره ببرند. به همین خاطر این افراد احساس میکردند که پول اضافهای را برای یک فناوری نهچندان کاربردی پرداخت کردهاند.
internet 5G
آیا ارائه این فناوری به معنی پایان اینترنت سیمی است؟
جواب این سوال خیر است. شرکتهای اینترنتی و دولتها بودجهی زیادی را برای زیرساختهای مربوط به اینترنت سیمی صرف کردهاند و این زیرساختها به این زودیها کنار نخواهند رفت. هرچقدر هم ارتباطات بیسیم پرسرعتتر و بهتر شوند، قیمت آنها معمولا بیشتر از اینترنتهای سیمی خواهد بود و به همین خاطر تا چندین سال دیگر، اینترنت سیمی همچنان پرطرفدار باقی میماند.